Cami şamdanı, camilerimizde genellikle mihrabın ve minberin yanında bulunur. Eskiden ebatları büyük olan kandil mumları yakılırken, günümüzde hem teknolojinin gelişimi hem de mumun yaratacağı is nedeniyle kandil şeklinde led ampuller kullanılmaktadır.

Camilerde gördüğümüz tüm şamdanlar tek ya da çift şerefeli modellerden oluşmaktadır ancak bunların sembolik bir anlamı bulunmamaktadır. Ayaklı modeli olduğu gibi duvara monteli modelleri de bulunmaktadır. Temizliği kolay, led aydınlatma olduğu için de enerji tüketimi oldukça azdır.

Furkan cami avizeleri web sitemizde cami şamdanlarını setli olarak da bulabilirsiniz:

  • Cami Şamdanı 3’lü Set,
  • Cami Şamdanı 4’lü Set,
  • Cami şamdanı 5’li Set,
  • Çift Şerefeli 4’lü Set.
  • Çift Şerefeli 5’li Set.

Mumluk olarak da adlandırılan şamdanlar, eskiden aydınlatma amacıyla kullanılmaktaydı. Elektriğin aydınlatma için kullanılmaya başlanmasından bu yana şamdanlar daha çok dekorasyon amacıyla kullanılmaya başlandı.

Camilerin iç mekân aydınlatması göründüğü kadar kolay değildir. Büyük avizelerin yanı sıra mihrabın ve diğer alanların da uygun şekilde aydınlatılması, ışığın her yere eşit şekilde dağıtılarak görsel olarak da mekâna huzur ve güzellik sunması gerekmektedir.

Camilerde mihrabın iki yanında yer alan cami şamdanları bütün camilerde karşımıza çıkmaktadır. Mihrabın yanında yer alan şamdanlar görsel olarak da dikkatleri çekmektedir. Mihrabın yanında yer aldığı için Mihrap şamdanı olarak da adlandırılmaktadır. Çeşitli ebatlarda ve şekillerde, pirinç, bronz kaplama olarak yapılan şamdanlar manevi aydınlatmayı da temsil etmektedir. İslâmiyet’te sembolik bir değeri bulunmadığı gibi mihrabın iki yanına konulan bir aydınlatma aracı olarak karşımıza çıkar. Elektriğin hayatımıza girmesiyle tepesine mum yerine ampul takılarak kullanılmaktadır. Bu nedenle genellikle mihrap yanlarına ve kıble duvarı dibindeki eski yerlerinde bulunurlar.

Bununla birlikte eskiden Berat namazı boyunca sürekli ışık vermesi için de şamdanlar yakılmaktaydı. Namaz boyunca bu şamdanlara genellikle Berat mumu olarak bilinen 1-2 m uzunluğundaki kalın mumlar yerleştirilirdi.

Genellikle camilerin büyüklüğüne göre mihrabın yanında set olarak da kullanılmaktadır. Bunlar arasında en çok tercih edilenler

  • Şerefeli cami şamdanları,
  • Çift şerefeli cami şamdanları,
  • Dörtlü ve beşli set olarak kullanılmaktadır.

Bunların yanı sıra, istenilen ebatlarda özel üretim imkânı da bulunmaktadır. Medine, Kudüs, Aksa aplikten oluşan modeller de yine birçok camide bulunmaktadır.

3’lü Cami Şamdanları

3’lü cami şamdanları, mihrabın iki yanında ve avize olarak kullanılmaktadır. Set olarak satışı daha ekonomiktir. Ancak tercihe göre tek olarak satışı da mevcuttur.

İstenilen model ve ölçüde özel olarak üretimi yapılmaktadır. Tercihe göre üzerine Allah c.c. ve Muhammed s.a.v yazılmaktadır. Şamdanın gövde malzemesi en kaliteli ürünler kullanılarak, en iyi işçilikle imal edilmiştir. İstenilen renk kaplama yapıldığı gibi ürünler, paslanmaz, oksitlenme yapmaz ve uzun ömürlüdür. Üzerindeki desenler lazer kesim ile yapılmaktadır.

Şerefeli Cami Şamdanları

Şerefe, camilerdeki minarelerde bulunan, müezzinin ezan okumak için çıktığı balkona verilen isimdir.  Bununla birlikte bazı minarelerde üç ya da beş şerefeli minareler bulunmaktadır ve şerefelerin hepsi kubbe ve minare ile uyumlu bir şekilde inşa edilmiştir. Bu sayılar genellikle yapıldıkları dönemin mimarilerini yansıtmaktadır.

Günümüzde cami şamdanları şerefeli olarak karşımıza çıkar. Tek şerefeli cami şamdanı bulunduğu gibi tercihe göre çift şerefeli şamdanlar da kullanılmaktadır. Şamdanlar genellikle mihrabın iki yanında yer alır ve led ampuller tercih edilir. Led aydınlatma kullanıldığı için şamdanların kullanım ömrü de daha uzun olmaktadır. Şamdanların temizliği özenle ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Çift Şerefeli Cami Şamdanları

Çift şerefeli şamdanlar, görsel olarak bulunduğu ortamda hayranlıkla izlendiği için daha çok tercih edilmektedir.

Caminin minaresinde eğer 2 şerefe bulunuyorsa uyum ve dekorasyon açısından çift şerefeli şamdanlar daha çok tercih edilmektedir. Tüm şamdanlar kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmektedir. İstenilen ebatlarda özel üretim imkânı da bulunmaktadır. Şamdanlar genellikle led aydınlatma ile ışık verir. Kullanım süresi açısından uzun ömürlü olması ve şamdan içinde daha estetik ve uyumlu bir görünüm sağlaması amacıyla tercih edilmektedir.

Cami Şamdanı Anlamı Nedir?

Eski çağlardan günümüze kadar ulaşmış ve camilerde kullanılan en önemli aydınlatma araçlarından biridir. Cami gibi ibadethanelerde kullanılan şamdanlar Türk şamdanı olarak da adlandırılmaktadır.

Eskiden ibadethanelerin aydınlatılması amacıyla kullanılan şamdan, genellikle altın, gümüş, pirinç, bakır gibi maddeler kullanılarak yapılırdı. Büyüklükleri ise 2 metreye kadar ulaşmaktaydı. Şamdanların üzerlerine çeşitli motifler işlenerek, ayetler yazılmaktaydı. Günümüzde de üretilen şamdanlar üzerine istenilen ayet ya da besmele yazılabilmektedir. Anlam olarak bakıldığında ise cami şamdanlarının özellikle sembolik bir anlamı bulunmamaktadır.

Cami şamdanının tepesinde bulunan madeni çembere şamdan hokkası adı verilmektedir. Şamdanda yanan mumu söndürmek içinse şamdan külahı kullanılırdı. Cami şamdanlarında artık mum yerine mum şekilli ampuller kullanıldığı için dekorasyon ve görsel olarak kullanımına devam edilmektedir. Minberde okunan hutbeler ve mihrapta kıldırılan namazlar için tercih edilmektedir.

İslamiyet’te şamdanlar, mihrap ile minber etrafına konulmaktadır. Etkili bir aydınlatma amacından ziyade daha çok görsel olarak şıklık sunarken, manevi huzur sağlar. Setler halinde kullanımı günümüzde daha yaygındır. Mihrabın iki yanında ve asılan modelleriyle 5’li set olarak karşımıza çıkar. Tercihe ve caminin büyüklüğüne göre setler 2-3-4’lü setler olarak da kullanılmaktadır. Setlerin kullanımı tamamen tercihe ve caminin büyüklüğü ile ilgilidir. Kullanılan şamdan adetini simgelediği bir konu yoktur.

Uygun fiyatlardan üretilen şamdanlar için, garanti süresi de bulunmaktadır. Tüm ürünler camiye teslim edilerek istendiği takdirde kullanım yerlerine montajı da yapılmaktadır. Şamdanların temizliği periyodik olarak yapılmaktadır. Kesinlikle kimyasal ürün kullanılmamalı, nemli bir bez ile tozu alınmalıdır.

Uzman ekiplerimiz ile cami şamdanları kısa sürede temizlenerek bakımı tamamlanmaktadır. Ürünler ile ilgili detayları yetkililerimiz ile görüşerek elde edebilirsiniz.